
- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
Sylwia Majcher
Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.
Podczas warsztatu poznasz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadzący:
Agnieszka Liszka-Dobrowolska
Łukasz Broniewski
Co to jest ślad węglowy, Jak liczyć i ograniczać swoje emisje indywidualne, Co warto zrobić ,żeby wpłynąć na redukcję emisji w szerszej skali. Dlaczego to temat istotny dla firm, i samorządów. Co ma ślad węglowy do rynku pracy

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadzące:
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Agata ZiemnickaMiejsce:
Podkowa mała
Zastanawianie się nad tym co powinieneś jeść, czego unikać, co ma tłuszcze trans i czy na pewno zjadłeś już dzisiaj pięć porcji warzyw zajmuje Twoje myśli? Zdrowe nawyki żywieniowe to nie katorga, to styl życia. Im szybciej poznasz kilka podstawowych zasad, tym lepiej dla Twojego ciała i umysłu.

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
dr Alicja PawelecMiejsce:
Pająk I
Jesiotry to "żywe skamieliny", "dinozaury" - ryby, które żyły razem z dinozaurami 200 mln lat temu i od tego czasu praktycznie się nie zmieniły. Przetrwały wymieranie dinozaurów, były świadkami kamieni nilowych Świata i i rozprzestrzeniły się na obszarze Morza Bałtyckiego, gdzie występowały licznie - jeszcze w przedwojennej Polsce była to jedna z najpopularniejszych ryb na stołach biesiadnych. Aż do drugiej połowy XX wieku, kiedy zniknęły z powierzchni Europy. Obecnie, od ponad 20 lat trwa proces odtwarzania tego gatunku. Co spowodowało wymarcie ryby, która przetrwała nawet Megalodona i T-Rexa? Czy można odtworzyć dinozaura? Po co to robić i czy możemy coś na tym zyskać? NA te i wiele innych pytań odpowie dr Alicja Pawelec z WWF Polska.

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadzący:
Sławomir DudekPartner:
Forum Obywatelskiego RozwojuMiejsce:
Podkowa I
Istotnym wyzwaniem przed jakim stoi nasza gospodarka – które dotknie z największą siłą obecne pokolenie młodych, a nawet jeszcze nie narodzonych – jest kryzys demograficzny. Trendy demograficzne wskazują, że średnio co 3 minuty liczba ludności w wieku produkcyjnym będzie malała o 1 osobę, co tydzień o ponad 3 000, co miesiąc o prawie 15 000, co roku prawie o 170 000 osób. I tak przez kilkadziesiąt lat. Równolegle będzie rosła liczba osób nieaktywnych zawodowo, osób w wieku emerytalnym. Co to oznacza dla młodego pokolenia? Dla gospodarki? Dla systemu emerytalnego? Czy musimy na to biernie patrzeć? Czy możemy temu jakoś przeciwdziałać? Podczas spotkania porozmawiamy z uczestnikami warsztatu w interaktywnej formule, quizów, pytań i ćwiczeń rachunkowych, spróbujemy obalić mity związane z systemem emerytalnym, pokażemy na przykładach jak wyliczana jest nasza emerytura, co to jest „stopa zastąpienia”.

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
Agnieszka Warso-BuchananMiejsce:
Podkowa II
"Co w praktyce oznacza prawo do czystego powietrza? Jak poprawić jakość powietrza w polskich miastach?
Prezentacja wybranych, skutecznych działań na rzecz poprawy jakości powietrza, interwencji obywatelskich oraz dyskusja."

- Szczegóły
-
Debata oksfordzka
Prowadzący:
Grzegorz OnichimowskiGość:
Adam Błażowski
Joanna Maćkowiak - PanderaMiejsce:
Pająk I
Uczestnicy debaty zostaną podzieleni na dwie grupy - broniących tezy i atakujących. Po wymianie argumentów "za" i "przeciw" przeprowadzone zostanie głosowanie nad tezą debaty.

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
Olga SarnaMiejsce:
Podkowa mała
99,7% powierzchni Polski leży w zlewisku Morza Bałtyckiego. Oznacza to, że prawie każdy z nas, często nie zdając sobie z tego sprawy, ma wpływ na stan i zdrowie Bałtyku. Niestety, pomimo licznych kampanii medialnych i projektów, stan ekologiczny Morza Bałtyckiego jest nadal niezadowalający. Potwierdzają to wyniki „Wstępnej oceny stanu środowiska wód morskich polskiej strefy Morza Bałtyckiego” przygotowanej na zlecenie Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Dane te wskazują jednoznacznie na konieczność podjęcia dalszych, intensywnych działań w celu osiągnięcia dobrego stanu środowiska. O tym, jakie działania mogą przyczynić się do osiągnięcia tego celu dowiesz się podczas tego warsztatu!

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
Marta KrasuskaMiejsce:
Przystań - sala 2
Bezdomność zwierząt wciąż wzrasta, co jest udokumentowane w raportach Głównego Lekarza Weterynarii, a wciąż brakuje rozwiązań systemowych w tym zakresie. Ponadto świadomość społeczeństwa mimo, że rośnie, jest wciąż zbyt mała, aby nacisk społeczny był wystarczająco skuteczny i doprowadził do zmiany systemu opieki nad zwierzętami w naszym kraju. Wiele schronisk choć powinno chronić, nie chroni. Są umieralniami. Jak przysłowiowe grzyby po deszczu powstają wciąż nowe pseudo hodowle – fabryki zwierząt, a nielegalny handel zwierzętami domowymi kwitnie. To tylko kilka obszarów wymagających zmiany, a fakt jest taki, że tylko my - ludzie możemy zrobić coś dobrego dla zwierząt w naszym kraju. System opieki nad zwierzętami w Polsce nie działa. Możemy mieć wpływ na jego zmianę.

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
Dominika ChirekMiejsce:
Campus Arena
Dlaczego warto być świadomym konsumentem i co do tego mają kosmetyki naturalne?
Porozmawiamy o świadomych zakupach kosmetycznych i czytaniu listy składników INCI. Chcemy świadomie dbać nie tylko o planetę, ale też o naszą skórę i szerzej o nasze zdrowie.

- Szczegóły
-
Warsztat
Prowadząca:
Anna DesogusMiejsce:
Przystań
Polityka gospodarcza Unii Europejskiej wyznacza jasno kierunek ku circular economy, a więc gospodarce o obiegu zamkniętym. GOZ to nie tylko kwestia recyklingu i odpadów. GOZ to transformacja
gospodarki od modelu weź - wytwórz - wyrzuć, do modelu o następujących cechach- projektowanie eliminujące odpady i zanieczyszczenia- możliwie jak najdłuższe utrzymanie produktów i surowców w obiegu- systemy regenerujące naturę. Przyjdź na ten wyklad by dowiedzieć się o podstawach circular economy, o cyrkularnych modelach biznesowych i by poznać wiele inspirujących przykładów z różnych branż.

- Szczegóły
-
Wartsztat
Prowadzący:
Aleksandra Sidoruk
Artur WieczorekMiejsce:
Pająk I
Warsztaty mają charakter praktyczny, aktywny i będą prowadzone na świeżym powietrzu. Skierowane są zarówno do wegan jak i osób, które nie są na diecie wegańskiej. Po krótkim wprowadzeniu w tematykę weganizmu i dyskusji nad tym jak o nim rozmawiać, podzielimy się na zespoły, w których wykonamy proste ćwiczenie na terenie Campusu.